Elkamo
Elkamo - Elmo

Tarinoita toimitiloista

Kolme muuttoa ensimmäisen toimintavuoden aikana

Pietarsaaren kaupungin talous oli kahdeksankymmentäluvulla hyvin vahvasti suuryritysten varassa ja se kaupungille riittikin. Pienet ja keskisuuret yritykset saivat pärjätä omillaan.

Kun yritys perustettiin huhtikuussa 1981, pyrimme löytämään Pietarsaaresta vuokratiloja, joihin voisimme siirtyä silloisista tiloista, joissa VS-Kone toimi.

Tiesimme, että kaupungin omistama ns. Kaarilahden halli oli lähes tyhjä ja sieltä varmaan löytyisi sopivat tilat. Kävimme tutustumassa oma-aloitteisesti tiloihin ja löysimme sieltä sopivan nurkan. Sain selville, että silloinen kaupunginsihteeri hoitaa tilojen vuokraamista. Kävin puhumassa hänelle asiasta, mutta hän sanoi, että kaupunki ei voi vuokrata sitä tilaa meille. En saanut mitään perusteluja, se ei vain kuulemma onnistu. Lähdin tyhjin käsin pois. Päätin pyytää tapaamista silloisen kaupunginjohtaja Finnen kanssa, jotta asiaa saataisiin eteenpäin. Hänen kantansa oli sama kuin kaupunginsihteerillä, ja näin sieltäkin lähdimme tyhjin käsin kotiin.

Aika alkoi käydä vähiin, ja haimme kuumeisesti uutta ratkaisua. Saimme selville, että Wärnin omistama halli, jossa oli ollut autoliike, oli tyhjillään. Otimme yhteyttä Wärniin ja saimme tilat välittömästi käyttöön. Tilat olivat kuitenkin niin pienet, että sinne ei mahtunut kuin kokoonpano. Siirsimme kokoonpanon tiloihin heti toukokuun alussa. Kaikki koneet ja maalauslinja jäivät vielä VS-Koneen tiloihin, jossa jatkoimme ohutlevypuolen tuotantoa. Aikaa oli vielä lähes kuukausi löytää parempi ratkaisu

Olin onneksi oppinut tuntemaan silloiselta Schaumanilta Jaska Kojolan ja Svante Österbackan, jotka kumpikin olivat silloin kaupunginvaltuustossa. He kehottivat ottamaan yhteyttä silloiseen apulaiskaupunginjohtaja Tohr W. Ljungeldiin.
Soitin välittömästi hänelle ja kerroin asiani. Hän kuunteli ihmeissään ja sanoi sitten, että tee anomus kaupunginhallitukselle tilojen vuokraamisesta. Hän ottaa asian seuraavan maanantain kokouksessa esille ylimääräisenä asiana. Tein välittömästi anomuksen ja toimitin sen kaupungintalon kansliaan. Kaupunginhallituksen kokous oli maanantai-iltana, joten tiistaina oli mahdollista saada tieto asian etenemisestä. Ljungeld soitti minulle tiistaiaamuna ja kertoi, että kaupunginhallitus on päättänyt vuokrata tilat Elkamolle. Lisäksi oli päätetty palkata rakennus- ja sähkösuunnittelija saattamaan tilat meille sopivaan malliin.

Kaarilahden hallissa sosiaalitilat olivat niin isot, että muusta tilasta erotettuun nurkkaukseen pystytimme konttorin. Kesäkuun aikana saimme muutetuksi kaikki tavarat myös Wärnin hallista, ja pääsimme keskittymään yrityksen pyörittämiseen. Hallista löytyi useita erillisiä konttorikoppeja, joista saimme käyttöömme kaksi kappaletta. Tällä tavalla konttori saatiin siirretyksi pois sosiaalitiloista

Kaupungin palkkaamien suunnittelijoiden työ valmistui alkusyksystä. Suunnitelman pohjalta tehty remontti olisi nostanut vuokran niin korkeaksi, että emme millään olisi pystyneet sitä maksamaan. Ehdotin kaupungille, että tehdään seinä, jolla erotetaan tila muusta hallista ja asennetaan meidän tilaan lämmitys. Näin tehtiin ja tilat saatiin sellaiseen kuntoon, että pystyimme ottamaan talven vastaan.

Alkuvuodesta 1982 Ljungeld soitti, että kaupunki on myymässä kiinteistöä sellaiselle taholle, joka ottaa kaikki omaan käyttöönsä. Hän halusi informoida asiasta, jotta voisin miettiä omaa tilannettamme. Saman päivän Jeppiksessä oli ilmoitus myynnissä olevasta hallista. Kävimme katsomassa hallia seuraavana päivänä, ja se vaikutti meille sopivalta. Kaupat solmittiinkin hyvin nopeasti, sillä kaikista alkuvaiheen ongelmista huolimatta, olimme onnistuneet tekemään ihan hyvää tulosta, ja Säästöpankki Deposita myönsi lainan hallin ostamiseen.

Muutto Teollisuustielle

Kaupat Teollisuustien kiinteistöstä tehtiin huhtikuussa 1982, ja taas alkoi remontti, jonka yhteydessä rakennettiin tuotantotilaan toinen kerros, jonne tuli kevyempien tuotteiden kokoonpano. Yläkerrassa olevia konttoritilojakin laajennettiin, ja tällä tavalla saimme ihan asialliset tilat myös toimihenkilöille. Kolmas muutto vuoden aikana oli edessä. Se tehtiin kesällä lomien aikana.

Vuonna 1985 hallia pidennettiin niin, että metalliosastolle saatiin alakertaan omat tilat ja yläkerran tuotantotila samalla laajeni. Vuonna 1988 kiinteistöä laajennettiin kuutiotilavuudeltaan kaksinkertaiseksi, jonka kokoinen se on edelleenkin. Nämä tilat riittivätkin sitten aina vuoteen 2002, jolloin ostimme lisätilaa Teollisuustien toiselta puolelta puistomuuntamoiden tuotantoa varten. Vuonna 2003 tilanne kävi kuitenkin kestämättömäksi, ja pyrin kaikilla mahdollisilla tavoilla löytämään isompia tiloja. Saarioinen oli myymässä entisiä Sun Icen tiloja, jotka ostimmekin jo elokuun aikana 2003.

Muutto Sun Icen tiloihin

Muutto Sun Icen tiloihin tapahtui vuodenvaihteessa 2003-2004. Voisi sanoa, että kahdenkymmenen vuoden jatkuva tilaongelma oli nyt ratkaistu pidemmäksi ajaksi, sillä kiinteistö on myös omalla tontilla. Kiinteistö on hyvin tehty, edustavassa kunnossa ja tarpeeksi isolla omalla tontilla.

Nyt elämme vuotta 2016. Tavoitteemme on kasvaa, ja nykyisissä tiloissa se on mahdollista.