Elkamo
Elkamo - Elmo

Elkamon pihassa olevan puutornimuuntamon tarina

Elkamo on vuonna 1981 perustettu yritys, jonka päätuotteita ovat pienjännitekojeistot ja muuntamot. Muuntamotuotteiden valmistaminen alkoi muuntamoiden pienjännitekeskuksilla 80-luvun puolenvälin jälkeen, kun ABB-konserni syntyi ja Helsingin Energialla todettiin, että kaikki silloiset toimittajat siirtyivät samaan konserniin.

Edellisessä työssäni olin ollut tekemisissä Helsingin Energian muuntamoyksikön henkilöiden kanssa, ja tästä syystä he sitten ehdottivat minulle yhteistyötä. Yhteistyö lähtikin hyvin liikkeelle, ja Elkamosta tuli jo 90-luvun alkupuolella pienjännitekojeistojen tärkein toimittaja energialaitosten kiinteistömuuntamoihin. Kehitimme yhdessä tuotteita mm. PIHI-mittarin muuntamoiden kuormituksen valvontaan. Muuntamoiden suunnittelusta vastasi Helsingin Energialla Ahti Hilmola ja osastopäällikkönä oli Erkki Fonsell.

Helsingin Energia ja Vantaan Energia perustivat sitten yhteisen urakointiyrityksen, Suomen Energia-Urakoinnin, jonka vastuulle siirtyi myös varaosien ja muiden komponenttien varastointi. Näitä ympäri kaupunkia olevia varastoja alettiin tyhjentää ja siirtää yhteen paikkaan Itä-Helsinkiin. Silloin kävi ilmi, että muun muassa näitä ”siirrettäviä” puutornimuuntamoja oli lähes 30 kappaletta.

Ahti Hilmola ehdotti minulle, että otapa yksi itsellesi, vaikka huvilalle. Sanoin, että sinne se ei oikein kyllä sovi, mutta lupasin harkita asiaa. Sitten tajusin, että Elkamon tuotehan on muuntamo ja tästä syystä tällainen vanha muuntamo sopisikin parhaiten Elkamon pihaan. Sovimme, että käymme katsomassa niitä muuntamoita Itä-Helsingissä. Sitten kävikin niin, että Ahti Hilmola kuoli yllättäen 50-vuotiaana keväällä 2000, ja asia jäi kesken.

Olimme keväällä 2001 vaimoni kanssa käymässä Helsingissä ja soitin Erkki Fonsellille, että voisiko hän tulla meidän kanssamme kahville Kiasmaan ja tämän jälkeen lähteä näyttämään meille niitä puutornimuuntamoita. Sillä reissulla sitten valitsimme yhden muuntamon, jonka voisimme ottaa. Erkin kanssa sovittiin, että kun lähdemme sunnuntaina ajamaan kotiin, käymme heidän luonaan Klaukkalassa kahvilla. Siellä hän sitten sanoi ottaneensa selvää, että ihan ilmaiseksi muuntamoa ei voi antaa, vaan tuotteella pitää olla jokin muodollinen hinta. Sovimme sitten siinä lähtiessämme ovensuussa, että hinta on 1200 markkaa. Muuntamo toimitettiin Pietarsaareen kuorma-auton lavalla makuuasennossa. Elkamo toimi silloin osoitteessa Teollisuustie 16. Itse rahti oli hinnaltaan moninkertainen tuotteesta maksettuun hintaan verrattuna.

Soitin varmuuden vuoksi ennen muuntamon saapumista Pietarsaaren kaupungin rakennustarkastajalle, Rolf Nilssonille, ilmoittaakseni, että tällainen on nyt tulossa pihaamme. Ajattelin, että kun se on siirrettävä, niin ei mitään lupaa tarvittaisi, mutta Nilsson sanoikin, että ainakin toimenpidelupa tarvitaan. Haimme luvan ja muuntamo pystytettiin pihaan.

Vaihdoimme muuntamossa olleet ABB:n komponentit omiin tuotteisiimme ja siistimme sen sisältä. Muuntamon sisälle tehtiin yksinkertainen pöytä ja penkit, jotta siellä voi käydä vaikka kahvilla asiakkaiden kanssa. Olen pyytänyt myös asiakkaitamme toimittamaan sinne vanhoja muuntamoihin liittyviä komponentteja, mutta niitä on saatu tosi vähän.

Kun vuonna 2003 syksyllä  ostimme  Elkamolle uudet toimitilat, siirrettiin muuntamo sitten kesällä 2004 nykyiseen osoitteeseen Permonkaarre 107 (aikaisemmin Torpanmaantie 2).